2013年12月31日火曜日

大腿骨近位部骨折の体重・除脂肪量減少

大腿骨近位部骨折患者の発症後2カ月以内の身体組成変化を調査した論文を紹介します。

C. R. D'Adamo, et al. Short-term changes in body composition after surgical repair of hip fracture. Age Ageing (2013) doi: 10.1093/ageing/aft198 First published online: December 25, 2013

先行研究として発症後1年の身体組成変化(体重・除脂肪量減少)は、障害悪化、骨折再発、死亡と関連します。今回は、155人の大腿骨近位部骨折患者の体重、除脂肪量、骨密度を、DEXAで発症後3日、10日、2ヶ月の3回調査しました。

結果ですが、発症後3日と10日の間には有意差を認めませんでした。一方、発症後10日と2カ月の間に体重減少(−1.95 kg, P < 0.001)、除脂肪量減少(−1.73 kg, P < 0.001)、骨密度低下を認めました。脂肪は有意差なしでした。

以上より、大腿骨近位部骨折の発症後10日~2カ月の間に体重・除脂肪量減少を認めたという結論です。身体組成と予後を改善させる介入の最適なタイミングを知るために、さらなる研究が必要です。

発症前と発症後3日の比較はできませんので、発症後早期に身体組成に変化を認める可能性は否定できません。しかし今回の研究結果から、体重・除脂肪量を改善させる積極的なリハ栄養介入は、急性期より回復期のほうが重要と示唆されます。

抄録しか読めていないので、発症後10日~2カ月の間にどのようなリハや栄養管理が行われていたか不明です。ただしおそらく、通常のリハと栄養管理を行っていると、この間に体重・除脂肪量が減少するのだと推測されます。

日本では大腿骨近位部骨折の発症前から低栄養・サルコペニアの患者も少なくありませんので、発症後10日~2カ月の間で体重・除脂肪量が減少するのは大きな問題です。回復期リハ病棟での積極的な栄養管理の実施が重要と考えます。

Abstract
Background: the deleterious changes in body composition that occur during the year after hip fracture are associated with increased disability, recurrent fracture, and mortality. While the majority of these unfavourable changes have been shown to occur during the first 2 months after fracture, potential changes in body composition occurring earlier than 2 months post-fracture have not been studied. Accordingly, the aim of this study was to rigorously assess short-term changes in body composition after hip fracture.
                 
Methods: total body mass, lean mass, fat mass and total hip and femoral neck bone mineral density (BMD) were assessed via dual energy X-ray absorptiometry at 3 days, 10 days and 2 months post-fracture among 155 hip fracture patients from the Baltimore Hip Studies. Longitudinal regression analysis using mixed models was conducted to model short-term changes in body composition.
                 
Results: no significant changes in body composition were revealed from 3- to 10 days post-fracture. However, significant decreases from 10 days to 2 months post-fracture were noted in the total body mass (−1.95 kg, P < 0.001), lean mass (−1.73 kg, P < 0.001), total hip BMD (−0.00812 g/cm2, P = 0.04) and femoral neck BMD (−0.015 g/cm2, P = 0.03). No meaningful changes in fat mass were uncovered.
                 
Conclusions: the adverse changes in body composition during the first 2 months after hip fracture appear to have occurred primarily between 10 days and 2 months post-fracture. More research is needed to determine how these findings might help inform the optimal timing of interventions aimed at improving body composition and related outcomes after hip fracture.

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