2013年1月11日金曜日

作業療法士による食事問題への対処

メンタルヘルスの作業療法士が患者の食事問題にどう対処しているかを調査した質的研究を紹介します。

Mahony G, Haracz K, Williams LT. How mental health occupational therapists address issues of diet with their clients: a qualitative study. Aust Occup Ther J. 2012 Aug;59(4):294-301. doi: 10.1111/j.1440-1630.2012.01028.x.

不適切な食事は重症精神疾患患者の肥満や肥満に関連した合併症の要因であり、食習慣の変化は治療戦略のカギとなります。健康的なライフスタイル介入を行うことは、作業療法士の役割として認識されています。しかし先行研究がほとんどないので、作業療法士を対象とした質的研究を行いました。

対象は メンタルヘルス領域の作業療法士で、意図的サンプリングとしています。作業療法士が食事に関連した介入を行うことに関する態度、行動、信念を半構造化面接でインタビューしました。データ解析は構成主義グラウンデッドセオリーで行いました。

結果ですが、作業療法士は食事に関連したスキル開発と全般的に健康的な食事教育を提供することに関しては自信を持っていました。しかし具体的な食習慣のアドバイスを行うことに関しては地震がありませんでした。食事教育に関するさらなるトレーニングと、栄養士の必要性が強調されました。

日本ではNST専門療法士を取得している作業療法士はごく少数です。メンタルヘルス領域だけでなく身体領域の作業療法士にも臨床栄養の知識・スキルは重要なはずですが、卒前・卒後・生涯教育で臨床栄養を学習する機会は乏しいです。多くの作業療法士にNST専門療法士を目指してほしいです。

作業療法士と管理栄養士が連携する機会を増やすことも大切だと考えます。院内の管理栄養士と話したことがないPT、OTも少なくないのが現状です。PT、OTがNSTに参加するか、リハカンファレンスに管理栄養士に参加していただくか、両方かが求められます。

Abstract

BACKGROUND:

Poor diet is a contributing factor to the high rates of obesity and related comorbidities in people with severe mental illness, and dietary change is a key treatment strategy. Providing healthy lifestyle interventions is a recognised role for occupational therapists. However, the existing literature fails to elucidate boundaries of this role. To begin to address this gap in the literature, this study explored the attitudes, actions and beliefs of mental health occupational therapists about providing diet-related interventions.

METHODS:

Semi-structured interviews were conducted with mental health occupational therapists working in one Area Health Service in New South Wales. Purposive sampling was used. Data were analysed using Constructivist Grounded Theory methods, where meaning is co-constructed by, and the theory ultimately grounded in the experiences of, the participant and researcher.

RESULTS:

The participants felt confident providing clients with interventions to promote diet-related skill development and providing general healthy eating education to support this development. However, they were not comfortable providing clients with specific dietary advice. Participants identified a need for further training and support to enhance their effectiveness in providing healthy eating education and highlighted the need for more dietitians in mental health services.

CONCLUSIONS:

The occupational therapists in this study identified clear boundaries of their role in providing diet-related interventions for people with severe mental illness. Suggestions for improvement in this area included further training for occupational therapists as well as increased access to dietitians for those services that lie outside the occupational therapy role.

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