2012年4月24日火曜日

総義歯使用者の栄養評価

総義歯使用者の栄養評価に関する論文を紹介します。

Prakash N, Kalavathy N, Sridevi J, Premnath K. Nutritional status assessment in complete denture wearers. Gerodontology. 2012 Apr 19. doi: 10.1111/j.1741-2358.2011.00620.x. [Epub ahead of print]

リサーチクエスチョンは以下の通りです。

P:総義歯を要する方(50-80歳)に
I:総義歯治療と栄養指導を行うと
C:なし
O:栄養状態(MNA得点)が6-9カ月後に改善する
D:比較群のない介入前後研究

結果ですが、MNAの平均得点が総義歯治療と栄養指導の前25.0957、治療6か月後26.9602、治療9か月後27.5118と統計学的に有意に改善しています。低栄養のおそれありの患者は治療前16人、6か月後2人、9か月後0人でした。これより総義歯治療と栄養指導は栄養状態を改善させるという結論です。

まず比較群がない研究ですので、本当に介入効果によるものかどうかはわかりません。また、MNAの得点が統計学的に有意に改善したといっても、もともと低栄養の方が0人です。今後低栄養のおそれがあるという方が16人から0人になっただけです。エビデンスの質としては低い印象です。

ただきちんと英語論文として形にしているのは評価できます。インドの発表なので英語には苦労しないのかもしれませんが。批判的吟味するのは簡単ですが、吟味してもらえるような英語論文を書くことが私の場合、必要です…。

Abstract
Background and objectives:  The relationship between oral health and the nutritional status in the elderly is complex and controversial. It has been suggested that poor oral health and a decreased ability to chew have a profound influence on food selection, diet and thereby the nutritional status of the individual. This study aimed to evaluate the effect of edentulousness and prosthetic treatment on the nutritional status of the individual.

Methods:  A total of 94 patients were selected for the study, which was conducted over a period of 16 months. The nutritional status was assessed using the Mini Nutritional Assessment Form (MNA) before the complete denture treatment and after an interval of 6 months and 9 months following the treatment. The individual scores obtained for each question and the total scores at the baseline study were compared with those obtained after 6 and 9 months. Proportions were compared using chi-squared test of significance.

Results:  The results showed statistically significant differences in the total MNA scores between the baseline study and after 6 and 9 months. The edentulous patients without complete dentures had significantly lower MNA scores.

Conclusion:  Prosthetic rehabilitation of the edentulous patients with complete dentures, along with the dietary counselling, improved the nutritional status of these patients.

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