2012年1月10日火曜日

飢餓・サルコペニア・悪液質を正しく判断できるか

飢餓、サルコペニア、悪液質を正しく判断できるかをオーストラリアの管理栄養士(RD)に調査した論文を紹介します。

Alison Yaxley and Michelle D. Miller. The Challenge of Appropriate Identification and Treatment of Starvation, Sarcopenia, and Cachexia: A Survey of Australian Dietitians. Journal of Nutrition and MetabolismVolume 2011 (2011), Article ID 603161, 6 pages doi:10.1155/2011/603161

下記のHPで全文見ることができます。

http://www.hindawi.com/journals/jnume/2011/603161/

低栄養ということばには、飢餓、サルコペニア、悪液質が含まれますが、これらの疫学や治療効果は異なります。そこでオーストラリアの管理栄養士が、飢餓、サルコペニア、悪液質のことばを正しく理解して使用して治療戦略を考えることができるかを調査しました。

結果ですが、221人中81人(43%)が、飢餓、サルコペニア、悪液質のいずれかの言葉を使用していました。この中では悪液質が最も多かったです。3つすべての言葉を使用しているのは6人でした。低栄養の診断に最も使用していたのは筋肉減少(Muscle wasting)でした。

治療戦略としては高蛋白高エネルギー食がもっとも多かったです。ケーススタディで飢餓、サルコペニア、悪液質を正しく判断できた管理栄養士の割合は、飢餓6%、サルコペニア46%、悪液質21%でした。これより飢餓、サルコペニア、悪液質の認識を高めて正しく判断できるようにすることが必要という結論です。

オーストラリアの管理栄養士でさえ飢餓、サルコペニア、悪液質をこの程度しか認識していないのは少し驚きました。私がリハ栄養の研修会で症例検討をやるときは、必ず飢餓、サルコペニア、悪液質の有無を判断してもらいますが、講義の後であれば大半の参加者が正しく判断できています。これは日本のほうが認識が高い気がします。

Abstract
Malnutrition is an umbrella term that includes starvation, sarcopenia, and cachexia; however, differentiating between these terms is infrequent in clinical practice. Given that the effectiveness of treatment depends on the aetiology of unintentional weight loss, it is important that clinicians are aware of the defining characteristics. The aim of this study was to determine whether Australian dietitians understand and use the terms starvation, sarcopenia, and cachexia and provide targeted treatment strategies accordingly. Members of the Dietitians Association of Australia were surveyed to gain information on practices and attitudes to diagnosis and treatment of adult malnutrition. In addition, three case studies were provided to examine understanding of starvation, sarcopenia, and cachexia. 221 dietitians accessed the survey. 81 respondents (43%) indicated the use of at least one alternate term (starvation, sarcopenia, and/or cachexia). Muscle wasting was the most commonly used diagnostic criterion. High-energy high-protein diet was the most common therapy prescribed. Correct diagnoses for case studies were recorded by 6% of respondents for starvation, 46% for sarcopenia, and 21% for cachexia. There is a need for increased awareness of the existence of starvation, sarcopenia, and cachexia amongst Australian dietitians and research into appropriate methods of identification and treatment for each condition.

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