2011年4月19日火曜日

n3脂肪酸と大腸がんのレビュー論文

n3脂肪酸と大腸がんのレビュー論文を紹介します。

A J Cockbain, G J Toogood, M A Hull. Omega-3 polyunsaturated fatty acids for the treatment and prevention of colorectal cancer. Gut doi:10.1136/gut.2010.233718

n3脂肪酸はがん悪液質に有効な可能性があります。この論文ではn3脂肪酸とがん悪液質の系統的総説論文が2つ紹介されていて、コクランのレビューではエビデンスは不十分、もう1つのレビューではFair程度の有効性があるとされています。大腸がんによる悪液質に対するn3脂肪酸の研究は1つしかありませんでしたので、ここは厳しめに見ておいたほうがよいでしょう。

その他に大腸がんで化学療法時の効果を高める可能性もあるそうです。十分なエビデンスはありませんが、n3脂肪酸の副作用は少ないので、悪液質のときや化学療法のときに併用してもよいかもしれません。

Abstract
Omega (ω)-3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) are naturally occurring substances that are well tolerated and have been used extensively for the prevention of cardiovascular disease. More recently, ω-3 PUFAs have been recognised to have anticancer activity. There is also evidence suggesting improved efficacy and/or tolerability of conventional cancer chemotherapy when administered with ω-3 PUFAs. The purpose of this review is to (i) describe the mechanisms by which ω-3 PUFAs are thought to have antineoplastic activity, (ii) review published preclinical and clinical studies that support anti-colorectal cancer activity and (iii) summarise current clinical trials investigating the potential therapeutic role(s) of ω-3 PUFAs at different stages of colorectal carcinogenesis, from adenoma (polyp) prevention to treatment of established malignant disease and prevention of cancer recurrence.

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